ABN AMRO heeft in het derde kwartaal opnieuw meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De genationaliseerde bank profiteert van het herstel van de economie, waardoor minder geld hoeft te worden gereserveerd voor slechte leningen.

ABN Amro is sterk verweven met de Nederlandse economie, zo bleek maandag opnieuw bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. De staatsbank die nog dit jaar naar de beurs wil, meldde een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal . Dat is een derde meer dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2014 werd de winst mede werd gedrukt door eenmalige kosten van 67 miljoen euro. Gecorrigeerd voor eenmalige posten steeg het resultaat met 13 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Minder slechte leningen

Belangrijkste plus voor ABN Amro was de verdere daling van de voorzieningen voor slechte leningen, zowel bij bedrijven als consumenten. Daarbij profiteerde het hypotheekbedrijf van de bank van de daling van de werkloosheid en de aantrekkende huizenmarkt, terwijl op de bedrijfsmarkt sinds begin dit jaar een forse daling van het aantal faillissementen zichtbaar is.

De bank zag het bedrag dat opzij moest worden gezet voor slechte leningen vorig kwartaal ruimschoots halveren, tot 94 miljoen euro. Het percentage van leningen met betalingsproblemen van de totale kredietportefeuille bleef stabiel op 1,6 procent.

Kijk je naar verschillende soorten rotte kredieten dan daalde het aantal probleemhypotheken licht, terwijl het percentage van problematische bedrijfsleningen iets steeg.

(klik voor uitvergroting)

abn impaired

ABN was net als in het tweede kwartaal marktleider op het gebied van verstrekte hypotheken, met een marktaandeel van 22 procent. Dat aandeel zal in de laatste drie maanden van 2015 volgens het bedrijf dalen. Op termijn mikt ABN op een stabiele ontwikkeling van de hypotheekportefeuille ten opzichte van de markt.

Beursgang ABN Amro

Eind vorige maand bevestigden de Staat en ABN hun voornemen om de bank op korte termijn weer naar de beurs te brengen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liggen de voorbereidingen daarvoor op schema.

ABN verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal stevig onder druk komt te staan door hoge toezichtsheffingen. Die komen in de laatste drie maanden van het jaar, waarin die kosten allemaal worden geboekt, uit op 246 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 91 miljoen euro. De kosten worden onder meer opgedreven door de bankenbelasting.

De bank wist zijn buffers de afgelopen maanden verder te versterken. De verhouding tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen ('core tier 1' -ratio) steeg daardoor met bijna 2 procentpunt op jaarbasis, naar 14,8 procent. Daarmee is de buffer nu groter dan de verhouding van 11,5 tot 13,5 procent waar op termijn op wordt gemikt.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl